Ce este Aikido ?

Aikido este o artă marțială japoneză dezvoltată de Morihei Ueshiba (adesea supranumit O-Sensei). La nivel pur fizic este o artă ce include tehnici (proiectări și luxări) derivate din Jujitsu și Kenjutsu. Aikido nu are ca scop lovirea oponenților cu pumnul sau cu piciorul ci mai degrabă folosirea energiei atacatorilor pentru a obține controlul asupra lor prin imobilizare sau pentru a-i proiecta la distanță. Aikido-ul pune accent pe mișcare și pe dinamica posturii.
Încă de tânăr, Morihei Ueshiba a fost un practicant de excepție al artelor marțiale, un maestru al sabiei, al bastonului, al suliței precum și al jujitsu-ului. În acelasi timp, O-Sensei avea și o puternică aspirație spirituală, meditând asupra zădărniciei unui drum bazat pe victoria asupra altora. Ueshiba a transformat măiestria sa tehnică în artele martiale tradiționale într-o nouă artă martială. Aikido-ul a apărut ca o artă fundamental diferită de cele care au precedat-o, de un rafinament și o putere remarcabile.
În funcție de orientarea personală, practicanții vor găsi în Aikido o tehnică eficientă de auto-apărare, o cale de iluminare spirituală, sau o modalitate de obținere a sănătătii fizice sau a păcii minții. O-Sensei punea accent pe aspectele morale și spirituale ale acestei arte, în special pe dezvoltarea armoniei și a păcii. Aikido poate fi tradus drept “Calea armoniei energiei”. Această perspectivă este încă valabilă în Aikido-ul contemporan, deși diferitele stiluri existente astăzi pun mai mult sau mai puțin accent pe aspectele spirituale. Deși ideea unei discipline marțiale năzuind către pace și armonie poate părea paradoxală, acesta este principiul de bază al Aikido-ului.
Indiferent câtă risipă de cuvinte am face pentru a descrie Aikido-ul, nu va fi niciodată de ajuns, așa că vom lăsa practicanții să afle pentru ei, fără vreo idee preconcepută, ce înseamnă Aikido.

Despre Aikikai

akikai Fundatia Aikikai ( 財団法人合気会 Zaidan Hōjin Aikikai ) este organizația originală pentru arta marțială japoneză Aikido, oficial recunoscută de guvernul japonez in 1940. Este cunoscută si sub denumirea “Aikikai Hombu” ( hombu însemând centru, cartier general ) sau mai simplu, “Aikikai”. În traducere liberă Aikikai înseamnă Organizația Aiki. Ea însăși se descrie ca “organizatia mamă pentru dezvoltarea și popularizarea Aikido-ului in lume”. Aikikai este organizația umbrelă pentru diferite organizatii nationale sau de alta natura de Aikido. Sediu central Aikikai Hombu Dojo, este situat in Tokyo, Japonia – Wakamatsu-Cho, Shinjuku.Fundația Aikikai este o asociație care a fost înființata în scopul de a sprijini Aikido creat de fondator, de a instrui corpul și mintea prin Aikido și de a promova Aikido.
Conform tradiției nipone iemoto organizația este condusă de un membru al familiei Ueshiba care poartă denumirea de Doshu (conducător al căii – DO). Actualul Doshu este Moriteru Ueshiba, nepotul fondatorului.

hombu-dojo

Aikikai Hombu Dojo, Tokyo, Japonia

Hombu Dojo a fost construit in 1931 de către fondatorul Aikido, O Sensei Morihei Ueshiba, fiind la acea vreme o construcție de lemn cu un dojo de 120 mp si purta denumirea de Kobukan. In 1967 structura originală de lemn a fost înlocuita cu una din beton ca mai apoi in 1973 sa fie din nou modernizată prin adaugarea a înca două etaje, astfel ca în prezent Aikikai Hombu Dojo adăposteste 3 dojouri, cel principal avand o suprafață de 220 de mp. La Hombu Dojo predau peste 30 de instructori, fiind organizate cursuri in toate cele 7 zile ale saptamanii pentru membrii Aikikai.
În Japonia sunt peste 1800 de dojouri afiliate la Aikikai iar in lume Hombu Dojo este reprezentat în 130 de țări prin organizații naționale de Aikido.
Gradele centurilor negre (yudansha ) în Aikido sunt acordate de către Aikikai Hombu Dojo, diploma purtând semnătura lui Doshu, examinarea fiind facută de instructorii delegați ai Aikikai.

sediu-cluj

Cartierul General al Fundației Române de Aikido Aikikai – Cluj Napoca

recunoastere-aikikai
Certificarea Fundației Române de Aikido Aikikai de către Aikikai Hombu Dojo

În România organizația naționala acreditata de Aikikai Hombu Dojo pentru a dezvolta și promova Aikido este Fundația Română de Aikido Aikikai. Fundația Română de Aikido Aikikaia a fost înființată în anul 1997 având inițial denumirea de Fundația Musubi. Ulterior, în 2002, denumirea a fost schimbată în Fundația Română de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficială a organizației sa devină Fundația Română de Aikido Aikikai. Scopul principal al Fundației Române de Aikido Aikikai este promovarea, dezvoltarea și sprijinirea practicii și studiului Aikikai Aikido-ului in România, precum și înlesnirea contactelor directe dintre practicanții de aikido români si a celor din străinatate. Supervizor tehnic al Fundației Române de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi. Cartierul General al Fundației Române de Aikido Aikikai este în Cluj-Napoca, Str. Plopilor nr. 62.
În prezent Fundația Română de Aikido coordonează activitatea a peste 50 de dojouri în 40 de orașe de pe cuprinsul României în care se antrenează mai bine de 2500 de practicanți atât copii cât si adulți.
Periodic instructorii Fundației Române de Aikido Aikikai se deplaseaza în Japonia la Fundația Aikikai pentru a participa la antrenamentle ce se defasoară la Aikikai Hombu Dojo în acest fel pastrând legatura cu sursa Aikido-ului și transmițându-l mai departe nealterat de eventualele influențe sau păreri personale eronate ce ar putea să rezide din lipsa unui antrenament constant sub îndrumarea maeștrilor de Aikido autentici.